Lezingen

Dorothea Born geeft al vele jaren lezingen over de Navajo indianen. Dit heeft zij voor verschillende groepen en geïnteresseerden gedaan, zoals bijvoorbeeld bij bijeenkomsten van de Kiva en Nanai. Ook heeft zij voor diverse musea, zoals bijvoorbeeld bij speciale tentoonstellingen in het Museum Volkenkunde in Leiden en het Amerika Museum in Cuijck lezingen verzorgd. Daarnaast worden haar lezingen ook altijd erg goed ontvangen bij bijeenkomsten van bijvoorbeeld plattelands- en/of de Nederlandse vereniging van huisvrouwen.

Tijdens een lezing vertelt Dorothea eerst in het kort wie zij is, hoe zij ongeveer 20 jaar geleden voor het eerst bij de Navajo indianen terecht is gekomen en hoe het was om daar als enige blanke vrouw tussen de Navajo indianen in Monument Valley te leven. Daarna gaat zij dieper in op de cultuur in het algemeen en wordt het leven van alledag geïllustreerd aan de hand van eigen ervaringen en anekdotes. Juist het feit dat zij haar verhaal vanuit haar eigen belevingen vertelt, maken haar lezingen zo boeiend.

Zij vertelt haar verhaal aan de hand van veel eigen gemaakte dia’s en in de pauze is het ook mogelijk om een video te bekijken, die gemaakt is over Monument Valley, een gebied waar de Navajo indianen al eeuwen op een zeer traditionele manier leven en nog steeds weten te overleven zonder elektriciteit en stromend water. Tevens neemt zij diverse voorbeeldmaterialen mee die bekeken kunnen worden in de pauze en is het ook mogelijk om sieraden te bekijken (en eventueel te kopen) die door de Navajo indianen met de hand zijn gemaakt.

Na de pauze gaat zij dan dieper in op haar afstudeeronderwerp over de weefkunst van de Navajo vrouwen. Zij heeft dit afstudeeronderwerp gekozen omdat zij zo een combinatie kon maken van Antropologie, Kunstgeschiedenis en Vrouwenstudies. Eerst belicht zij de praktische kant van het weven zoals het hoeden van de schapen, het scheren, het kaarden, het spinnen en het weven zelf. Daarna komen de kunsthistorische aspecten zoals de verschillende stijlen, het kleurgebruik en de patronen aan bod. Als laatste gaat zij dan dieper in op de spirituele kant van het weven en de betekenis die het weven voor de vrouwen zelf heeft. Door het plaatsen van de weefkunst binnen het leven van de vrouwen zelf en het zichtbaar maken van deze vrouwen achter de weefkunst, wordt duidelijk dat elke geweven kleed een afspiegeling is van “the way of life” van de Navajo indianen en dat alle aspecten van deze unieke cultuur hierin verweven zijn.

Voor meer informatie kunt u bellen met Dorothea Born: 06-29575184, of mailen naar Dorothea@Born2Travel.nl of Born2Travel@telfort.nl

De prijs voor een lezing bedraagt € 225,- (excl. Reiskosten á 20 ct/km).